آیا مسکونههای جدید یهودینشین روابط اسراییل با بایدن را تیره خواهد کرد؟

اسراییل امروز ۱۱ جنوری (۲۲ جدی) طرح اعمار ۸۰۰ مسکونهٔ جدید یهودینشین را در سواحل اشغالشدهٔ غربی رود اردن اعلام کرد؛ اقدامی که ممکن روابط با ادارهٔ جوبایدن، رییس جمهور منتخب امریکا را کشیده سازد.
دفتر بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسراییل گفت که این طرح شامل ۱۰۰ مسکونه در محلی است که ماه گذشته یک زن اسراییلی در آن کشته شد؛ حملهای که یک فلسطینی به آن مظنون است.
اسوشیتدپرس نوشته است که این اقدام نتنیاهو ممکن سبب خشم جو بایدن شود زیرا او در گذشته با گسترش مسکونههای یهودینشین مخالفت نشان داده و روی آن با اسراییل برخورد نیز کرده است.
اسراییل در جریان جنگ ۱۹۶۷، شرق بیت المقدس و سواحل غربی رود اردن را اشغال کرد؛ قلمروهایی که فلسطینیها آنرا برای حکومت آیندهٔ شان میخواهند.
در حدود ۵۰۰ هزار اسراییلی در مسکونههای سراسر سواحل غربی رود اردن زیست دارند.
فلسطینیها این مسکونهها را تخطی از قوانین بین المللی و مانع صلح میدانند؛ موقفی که حمایت گستردهٔ بین المللی را با خود دارد.
وزارت خارجهٔ ادارهٔ خود مختار فلسطینی، این تصمیم جدید حکومت اسراییل را محکوم کرده و اتهام وارد کرده است که این کشور تلاش دارد پیش از ختم ریاست جمهوری دونالد ترمپ، این مسکونهها را اعمار کند.
ادارهٔ آقای ترمپ، حمایت بی سابقهای را به اسراییل فراهم کرد و سیاست چندین دههای امریکا را که مخالف مسکونههای یهودینشین بود، ترک کرد.
مایک پمپیو، وزیر خارجهٔ امریکا نخستین دپلومات امریکایی بود که از مسکونههای سواحل غربی رود اردن دیدن کرد.
جو بایدن روش میانه روی را تعهد کرده است که بر اساس آن، او روند کمکها به فلسطینیها را که رییس جمهور ترمپ آنرا قطع کرده بود، دوباره احیا خواهد کرد و تلاش خواهد کرد تا مذاکرات صلح دوباره آغاز شود.
یایر لاپید، رهبر مخالفین سیاسی اسراییل که امیدواراست در انتخابات ماه مارچ نتنیاهو را شکست دهد، اعلام اعمار مسکونههای جدید را یک اقدام غیرمسوولانه خواند که ممکن با ادارهٔ جدید امریکا سبب ایجاد مشکل شود.
این در حالی است که وزاری خارجهٔ مصر، اردن، فرانسه و آلمان در یک بیانیهٔ مشترک از اسراییل خواستند تا تمام فعالیتهای مسکونهها، به شمول شرق بیت المقدس را به گونه فوری و کامل متوقف سازد.