مردم آماده شدهاند تا روز شنبه مشق دموکراسی کنند

عبدالاحمد حسینی
قرار است انتخابات ریاست جمهوری روز شنبه، ششم میزان، زیر سایه تهدیدات امنیتی در سراسر کشور برگزار شود. همزمان با این گروه طالبان از مختل ساختن این روند هشدار داده و گفته است که مراکز رایدهی را در نقاط مختلف کشور آماج حمله قرار میدهد. در همین حال شماری از شهروندان در واکنش به این تهدیدات میگویند که به رغم تهدیدات گروههای مخالف مسلح، در انتخابات شرکت میکنند و روند مردمسالاری را در کشور نهادینه میسازند.
طالبان روز پنجشنبه، چهارم میزان، از برگزاری انتخابات در کشور هشدار داده بودند. این گروه در اعلامیهای که به نشر رسانده، گفته است که جنگجویان این گروه از تمامی امکانات خود به منظور برهم زدن روند انتخابات استفاده خواهند کرد و مراکز رایدهی را آماج حملاتشان قرار خواهند داد. طالبان در این اعلامیه، پروسه انتخابات ریاست جمهوری را به عنوان یک «پروسه امریکایی» نام برده و گفته که این «پروسه جعلی به هدف فریب دادن مردم، افتراقافگنی، برانگیختن تعصبات، اختلافات و تحقق اهداف اشغالگران به راه انداخته میشود.» افزون بر این، گروه طالبان از مردم خواسته است که از رفتن به پای صندوقهای رایدهی خودداری کنند تا آسیب نبینند.
نهادهای امنیتی اما در برابر این تهدیدات تعهد کردهاند که امنیت روز انتخابات را به صورت کامل تأمین خواهند کرد. وزارت امور داخله روز چهارشنبه اعلام کرد که ۷۲ هزار نیروی امنیتی را در مراکز رأیدهی مستقر کردهاند و ۲۰ هزار نیروی دیگر نیز برای روز انتخابات در حالت آمادهباش قرار دارند.
در همین زمینه شماری از فعالان سیاسی و شهروندان در شبکههای اجتماعی از اشتراک گستردهشان در انتخابات ششم میزان سخن میزنند. این فعالان در واکنش به تهدیدات طالبان، گفتهاند علیرغم اینکه شماری از چهرهها و اشخاص مردم را نسبت به روند مردمسالاری بیباور ساختهاند، اما شرکت نکردن در انتخابات دست تقلبکاران را باز خواهد گذاشت و این باعث بحران در کشور خواهد شد.
ناهید فرید، عضو مجلس نمایندهگان، در صفحه رسمیاش نگاشته است: «۶ میزان آمدنی است و بازه انتخابی دیگر، انتخابی که مظهر اراده ملی است و در عین حال بسیار مهم و سرنوشتساز.»
خانم فرید در ادامه نوشته است به رغم اینکه شماری از سیاستمداران کشور و همچنان کمیسیون پیشین انتخابات، مردم را به مشارکت سیاسی بیباور ساختهاند، اما شرکت نکردن در انتخابات دست تقلبکاران را باز خواهد گذاشت. از این رو او از شهروندان کشور خواسته است که با حضور پرشورشان در انتخابات، سبب افزایش اقتدار ملی و دفع نابهسامانیها در کشور شوند. او در ادامه گفته است که اگر همهی شهروندان کشور در انتخابات سهم بگیرند، آنچه را که میخواهند، به دست میآورند و همچنان چیزی را که دشمن میخواهد، تحقق نخواهد یافت.
محمدضیا حسنی، یک تن از باشندهگان شهر کابل است. او میگوید که گروه طالبان در انتخابات دور قبل نیز تهدید کرده بود که این روند را با چالش بکشد، اما نیروهای امنتیی توانستند با این تهدیدات مقابله کنند و انتخابات در فضای امن برگزار شد. او میافزاید که اکنون نیز به توانایی نیروهای امنیتی باور دارد و از این رو در انتخابات ریاست جمهوری شرکت میکند. همچنان او از شهروندان کشور تقاضا کرد که در انتخابات شرکت کنند و به کاندید مورد نظرشان رای بدهند.
از سوی دیگر او از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهد که جلو تقلب در انتخابات را بگیرد. به گفته او، یگانه راه حل بحران در کشور، انتخابات است و از این رو از کمیسیون میخواهد که به رای مردم احترام بگذارد و نتیجه را براساس رای مردم اعلام کند.
تهمینه عطایی، از باشندهگان شهر کابل است. او میگوید که رای دادن حق هر شهروند است، از این رو با وجود چالشهایی چون ناامنی، در انتخابات ریاست جمهوری شرکت میکند. او میگوید که اکنون سرنوشت کشور به رای شهروندان وابسته است، بناءً از شهروندان میخواهد تا با شرکتشان در انتخابات، از به وجود آمدن بحران در کشور جلوگیری کنند؛ زیرا به گفته او در این انتخابات، باید زعیم را برای احراز کرسی ریاست جمهوری انتخاب کنند که بتواند افغانستان را از بنبستهای سیاسی نجات دهد.
همچنان او گفت با توجه به تهدیداتی که گروه طالبان متوجه انتخابات ساخته است، نیروهای امنیتی باید برای تأمین امنیت این پروسه آمادهگی کامل داشته باشند تا مردم بدون کدام ترس و هراس در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند. علاوه بر آن، او از کمیسیونهای انتخاباتی خواست که در این دور انتخابات شفافیت را تضمین کنند تا انتخابات به بحران کشیده نشود.
از سوی دیگر شماری از شهروندان کشور که نسبت به روند انتخابات بیباور اند، میگویند که جدا از مسایل امنیتی، در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نمیکنند. به باور آنها، کسانی که خود را برای احراز کرسی ریاست جمهوری نامزد کردهاند، قابل اعتماد نیستند.
حوا رضایی، میگوید با وجودی که نامزدان انتخابات ریاست جمهوری دو ماه فرصت داشتند تا طرحها و برنامههایشان را در بخشهای اقتصادی، انکشافی، صلح و امنیت بیان کنند، اما آنها بدون برنامه پیش آمدند و بر یکدیگر تاختند. او میگوید که اکنون نمیدانم کدام یک شایسته انتخاب شدن است، از این رو در انتخابات شرکت نمیکنم و به هیچ یک از این نامزدان رای نمیدهم.
با این همه نهادهای امنیتی برای تأمین امنیت انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادهگی کردهاند. این نهادها گفتهاند برای اینکه انتخابات در فضای آرام برگزار شود، نیروهای امنیتی در حالت احضارات درجه یک قرار دارند. براساس آمار وزارت امور داخله، ۷۲ هزار نیروی نظامی گماشته شدهاند و ۲۰ هزار نیروی نظامی دیگر نیز در روز انتخابات در حال آمادهباشاند.
انتخابات ریاست جمهوری قرار است فردا، شنبه، برگزار شود. ۱۸ تن برای احراز کرسی ریاست جمهوری نامنویسی کرده بودند. از این میان اما برخی از آنها بدون اطلاع به کمیسیون مستقل انتخابات، انصراف دادهاند. شیدامحمد ابدالی، زلمی رسول و نورالحق علومی از نامزدانیاند که به تیم دولتساز به رهبری محمداشرف غنی پیوسته و از نامزدیشان منصرف شدهاند.
این انتخابات با هزینه ۱۴۹ میلیون دالر برگزار میشود و بیش از نهونیم میلیون نفر واجد شرایط رایدهی نیز برای شرکت در آن نامنویسی کردهاند.