برگزاری انتخابات تداوم جمهوریت است

نزدیک به سه ماه میشود که به عنوان سخنگوی رییس جمهور غنی کار میکنم. بخش عمدهای از فعالیتهای من در این مدت، پیامرسانی پروسهی صلح و انتخابات ریاست جمهوری بوده است.
در جریان کار با رییس جمهور، دریافتم که وی در پیوند به پروسه صلح، دید واضح دارد. وی با مطالعه تاریخ، درک دقیقی از پیآمدهای احتمالی نتایج پروسه صلح دارد. او پروسه صلح را از دیدگاه کلان و فراگیر مورد بررسی قرار میداد و با دید و دقت کامل، پیشرفتها را دنبال میکرد و با تدبیر لازم به آن واکنش نشان میداد.
با وجود این که ۱۰ ماه، مذاکرات مستقیم زلمی خلیلزاد نمایندهی ویژه وزارت امور خارجه امریکا برای صلح افغانستان، با گروه طالبان، بهدور از چشم حکومت افغانستان برگزار میشد و طالبان تنها برای گرفتن امتیاز صدا بلند میکردند، اما رییس جمهور غنی با حوصلهمندی کامل و با درک وضعیت، منتظر میماند تا این تلاشها به کجا میرسد.
در جریان مذاکرات خلیلزاد با طالبان، رییس جمهور هیچ گاهی مداخله نکرد. رییس جمهور با عدم مداخله در این مذاکره، میخواست نشان دهد که مانع پروسه صلح نیست و سنگانداز پروسه صلح تلقی نگردد.
رسانهها همواره خواهان توضیح دیدگاه رییس جمهور در مورد نبود حکومت در مذاکرات خلیلزاد با طالبان بودند. به عنوان سخنگوی رییس جمهور نیاز بود تا دیدگاه رییس جمهور را از طریق رسانهها به مردم توضیح بدهم. باری رییس جمهور برایم گفت که به مردم توضیح بدهید که ما یعنی حکومت افغانستان و حکومت امریکا در زمینه صلح، در یک مسیر و در یک جهت روان هستیم و امیدواریم چنین تلاشها، منتج به ختم جنگ در افغانستان گردد.
رییس جمهور، پیآمدهای مذاکرات خلیلزاد با طالبان را به گونه واضح درک میکرد. رییس جمهور غنی، برخلاف شماری از سیاسیون ما که در آن روزها، ذوقزده شده بودند و در خلای معلوماتی انعطافپذیری فراوانی نسبت به مذاکرات خلیلزاد با طالبان از خودشان نشان میدادند، مذاکرات را دنبال میکرد.
رییس جمهور با درک دقیق از پیشرفتهای مرحلهوار مذاکرات خلیلزاد با طالبان، تلاش داشت تا مردم را از عواقب و پیآمدهای احتمالی مذاکراتی که حکومت و مردم افغانستان در آن دخیل نبودند، آگاه سازد.
با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، مسایل مربوط به پروسه صلح، بیشتر از پیش، پیچیدهتر شد. طالبان و شمار زیادی از سیاستمداران افغان که حتا در انتخابات ریاست جمهوری نیز خودشان را نامزد کرده بودند، به گونهی علنی با پروسه انتخابات مقاطعه و مخالفتشان را ابراز داشتند. حدس و گمان چنین سیاستمدارانی بر این بود که تنها راه برای رسیدن به قدرت، برهم زدن انتخابات و رفتن به ادارهی به اصطلاح موقت است. چون آنها مطمین بودند که در انتخابات پیروز نخواهند شد و یگانه گزینهای که سهم سیاسیون بیرون از قدرت را تضمین میکند، ادارهی موقت یا هم انتقالی است.
این گروه از سیاستمداران مخالفت جدیشان را با قانون اساسی و ارزشهایی که در آن تاکید شده، بیان داشتند. در چنین وضعیتی بحران سیاسی بزرگ دامنگیر ما شده بود و خطر انقطاع نظام واضح و متصور بود.
با وجود این همه دشواریها، رییس جمهور همواره، به نقشهی راه صلح خویش که در نشست ژنیو طرحریزی کرده بود و لویهجرگهی مشورتی صلح به آن مهر تایید گذاشته بود، میاندیشید. رییس جمهور به هدف پیشبرد پروسه صلح و تامین صلح و ثبات در افغانستان، کشوری که هر روز مورد آماج حملههای دهشتافگنی اهریمنهای تاریخی مردم ما قرار دارد و روزانه دهها تن از شهروندان قربانی جهل و بیگانهپرستی آن میشوند، برنامه دارد.
حکومت کنونی در رأس رییس جمهور غنی، برای تامین صلح و ثبات دیدگاه دارد. به ثمر رساندن پروسه صلح، بخشی از دیدگاه اصلی سیاست وی را به حیث رهبر یک کشور جمهوریخواه و مردمسالار تشکیل میدهد. تمرکز بیشتر وی دستیابی به یک صلح پایدار و کمخطر است که میزان آسیب و عواقب بد آن، به نظام جمهوری ما به مراتب کمتر باشد و منتج به انقطاع نظام مردمسالار کنونی نشود.
رییس جمهور به تداوم جمهوریت باور دارد. وی نمیخواهد به آنچه که ما به عنوان شهروندان افغانستان از سال ۱۹۷۸ تا ۲۰۰۱ میلادی شاهد آن بودهایم، دوباره برگردیم.
رییس جمهور مانند هر شهروند دیگری به انقطاع نظام جمهوری مخالف است و برگشت به گذشته برایش قابل قبول نیست.
رییس جمهور تحمل جنگ، دربهدری، بیقانونی و بیعدالتی را که در نبود نظام و قانون در ۴۰ سال پسین شاهد آن بودهایم و بر ما تحمیل شده بود، ندارد.
۴۰ سال جنگ، بیخانمانی و بیقانونی ارزشها و میراثهای ملی و تاریخی ما را از بین برده و هویت ملی افغانستان را خدشهدار کرده است. تنها در چارچوب نظام جمهوری میتوانیم هویت ملی و تاریخی خویش را احیا کنیم.
در بسیاری از صحبتهای رسمی و خصوصی که من نیز شاهد آن بودهام، رییس جمهور پیوسته به حفظ نظام جمهوری و ارزشهای مردمسالاری در قانون اساسی کشور به شمول برگزاری انتخابات، تاکید داشته است.
تسلسل منطقی، دیدگاه روشن، ثابت قدمی، تشخیص و تشریح اهداف واضح سیاسی رییس جمهور در پروسههای صلح و انتخابات، مطالعه و محاسبه دقیق و عمیق خطرها، چالشها و فرصتها با در نظر داشت تغییر سریع وضعیت سیاسی ملی، منطقهای و جهانی، بخشی از تواناییها و ویژهگیهای رییس جمهور غنی است که با درک درست وضعیت و دقت کامل در حالت بحران، بحران را مدیریت و از پیآمدهای نامیمون آن جلوگیری کند.
نسل نو افغانستان تداوم حکومت جمهوری، نظام مردمسالاری و حفظ تمام ارزشها و دستآوردهای پس از ۲۰۰۱ را میخواهند و ما به عنوان شهروندان این نظام، متعهد هستیم تا از آن پاسبانی کنیم.