تورسن به غنی: شیر و انجیر برای حافظه خوب است

افغان رادیو، کابل: حکیم تورسن از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در نشست شورای نامزدان، با اشاره به سخنان ۱۰ سال قبل اشرف غنی، گفت که «او حافظه خود را از دست داده» و به اطرافیان اشرف غنی پیشنهاد ویژهای کرد. تورسن گفت: «سخنگویان رییس جمهور و اطرافیانش باید به اشرف غنی شیر را با انجیر جوش بدهند تا حافظهاش قوی شود.»
حیکم تورسن با اشاره به ۷۰ سالهگی رییس جمهور غنی از او خواست که تنها یک بار و آن هم در کهنسالی قانون را رعایت کند و در اول جوزا از قدرت کنار برود.
تورسن پس از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری به یک چهره جنجالی و طنزی تبدیل شده است. او بارها در رسانهها رهبران حکومت را با کنایه و طنز توصیف کرده است.
شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری که اکنون در موضع مخالف اشرف غنی قرار دارد، دوام کار او را پس از اول جوزا به چالش کشیده است. این شورا نوار تصویری از سخنان رییس جمهور غنی را که ظاهراً در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ گفته است، باز نشر کردند.
تنها حکیم تورسن از اعضای شورای نامزدان ریاست جمهوری نیست که با «اول جوزا» و پایان وظیفه رییس جمهور برخورد دگرگونه دارند. محمدابراهیم الکوزی از دیگر اعضای این شورا به ۷۰ سالهگی رییس جمهور و واکنش کاربران شبکههای اجتماعی اشاره کرد. شماری از کاربران شبکههای اجتماعی روز یکشنبه را زادروز محمداشرف غنی اعلام کرده و برخیهایشان با نشر تصاویری از رییس جمهور غنی برای هزار ساله شدن او آرزومندی کرده بودند.
الکوزی با اشاره به این واکنشها خطاب به رییس جمهور غنی گفت، «از دست تو در ۷۰ سالهگی مردم افغانستان به جنجال افتاده است و در صورتی که هزار ساله شوی همه جهان به بیزاری خواهد افتاد.»
محمدحنیف اتمر مشاور پیشین امنیت ملی رییس جمهور غنی و رییس دسته انتخاباتی صلح و اعتدال نیز به سخنان ۱۰ سال پیش رییس جمهور اشاره کرد. رییس جمهور غنی که در آن زمان حامد کرزی را راننده خواببرده خوانده بود، این بار این صفت را از زبان اتمر شنید. حنیف اتمر با هشدارهای نسبتاً تند، مبنی بر بحرانی شدن کشور و استیلای بیثباتی حتمی، در صورت ادامهی کار حکومت کنونی از رییس جمهور غنی انتقاد کرد. او با استناد به استعاره «راننده خوابیده» رییس جمهور غنی، گفت که در صورتی که راننده خوابیده باشد و کشور را به سمت بحران ببرد، مردم و جریانهای سیاسی بیدار اند و مانع این حرکت خواهند شد.
لحظاتی پس از نشست خبری شورای نامزدان ریاست جمهوری، ارگ به سخنان اعضای این نشست واکنش نشان داد و بار دیگر طرح حکومت سرپرست را خلاف قانون خواند. طرح حکومت موقت از سوی شورای نامزدان به عنوان بدیل ادامهی کار حکومت وحدت ملی مطرح شده است.
شاهحسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری، در یک پیام ویدیویی که به رسانهها فرستاده، میگوید که سخنان رییس جمهور که در نشست شورای نامزدان نشر شده، مربوط به زمانی است که دادگاه عالی در دوران حکومت وقت برای ادامه کاری رییس جمهور پیشین رأی مثبت نداده بود. او همچنان گفته است که پس از رأی دادگاه عالی، اشرف غنی به فیصله آن احترام گذاشته است.
حکومت وقت به رهبری حامد کرزی پس از آن که موفق به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بر اساس پیشبینی قانون اساسی نشد، برای دوام کار حکومت از دادگاه عالی خواستار ارائه نظریه حقوقی شد که سرانجام دادگاه عالی به ادامه کار حکومت رأی مثبت داد. عین همین موارد در زمان حکومت وحدت ملی نیز تکرار شد، اما با این تفاوت که شورای کنونی دادگاه عالی به فیصلهی دادگاه عالی در دوران حکومت رییس جمهور کرزی استناد کرده است.
همزمان با نزدیک شدن «اول جوزا» تنشها میان شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و محمداشرف غنی بر سر مفاد ماده شصتویکم قانون اساسی نیز شدت گرفته است.
بر اساس این ماده قانون اساسی، وظیفه رییس جمهور در اول جوزای سال پنجم پس از برگزاری انتخابات، پایان مییابد. این ماده و بندهای آن در مورد احتمال برگزار نکردن انتخابات به موقع و سرنوشت کار رییس جمهور پس از آن مسکوت است. قید انتخابات و اول جوزا و نحوه تفسیر آن ظاهراً در ماده شصتویکم قانون اساسی، شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری را در برابر محمداشرف غنی قرار داده است. البته باید یادآور شد که این، نخستینبار نیست که نامزدان انتخابات ریاست جمهوری با استفاده از ماده ۶۱ قانون اساسی، تداوم کار نامزد حاکم را به چالش میکشند. محمداشرف غنی که خود در انتخابات ۲۰۰۹ از رقیبان حامد کرزی، رییس جمهور پیشین بود، در سخنانی با استناد به ماده شصتویکم قانون اساسی، دوام کار او را پس از اول جوزا خلاف نص صریح قانون دانشته بود و آن را به چالش کشیده بود. او حامد کرزی را به «رانندهی خواببرده در پشت اشترینگ موتر» تشبیه کرده بود.