کمیسیون انتخابات: فهرست رایدهندهگان این بار همهگانی میشود

مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات میگویند که بر عکس انتخابات پارلمانی، اینبار فهرست کامل رأیدهندهگان انتخابات ریاست جمهوری را پیش از روز رأیدهی همهگانی خواهند ساخت. آنان همچنان میگویند، فهرست رأیدهندهگان را پس از پایان روند نامنویسی تقویتی و بازنگری این فهرست با تفکیک ولایات در مراکز رأیدهی نشر خواهند کرد.
رحیمه ظریفی، کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات روز شنبه، بیستوهشتم ثور در صحبت با روزنامه افغان رادیو گفت، در گام نخست مشخصات همهی رأیدهندهگان را به ادارهی مرکزی احصاییه و معلومات میفرستند تا از تکرار و استفادهی شناسنامههای تقلبی در انتخابات پیش رو، جلوگیری شود. خانم ظریفی افزود: «پس از تکمیل بررسیها، پیش از روز رأیدهی فهرستها دوباره به مراکز رأیدهی فرستاده میشوند تا افرادی که نامنویسی کردهاند بتوانند مشخصاتشان را بررسی و در روز رأیدهی از حقشان محروم نشوند.» این کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات همچنان گفت، حدود بیش از نُه میلیون شهروند برای انتخابات پارلمانی نامنویسی کردهاند و نیاز است فهرست این رأیدهندهگان دوباره بررسی و از شفافیت آن اطمینان حاصل شود.
مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات افزون بر این میگویند، بر اساس تفاهمنامهای که با ادارهی مرکزی احصاییه امضاء کردهاند، فهرست رأیدهندهگان با این اداره در میان گذاشته خواهد شد تا شفافیت آرا تامین شود. خانم ظریفی گفت: «فهرستها با کندههای تذکرهها از طریق اداره احصاییه و معلومات مطابقت داده میشود و پس از شناسایی و تفکیک نامها و شناسنامههای تکراری و تزویری، فهرست نهایی به دستگاههای انگشتنگاری منتقل میشوند تا در روز رأیدهی، انتخابات با استفاده از این دستگاههای انگشتنگاری صورت گیرد.» به گفته او، احتمال دارد در فهرست رأیدهندهگان انتخابات پارلمانی تغییراتی نیز به میان آید.
کمیسیون مستقل انتخابات در حالی از همهگانی شدن فهرست رأیدهندهگان پیش از روز رأیدهی خبر داده است که بر بنیاد قانون انتخابات این کمیسیون مکلّف بر نشر این فهرست پیش از روز رأیدهی میباشد. قانون انتخابات حکم میکند که این فهرست پیش از آغاز روند رأیدهی، در مراکز و محلات رأیدهی در معرض دید مردم قرار گیرد. اما کمیسیون مستقل انتخابات نتوانست پیش از انتخابات مجلس نمایندهگان فهرست رأیدهندهگان را آنچنانی که قانون انتخابات حکم کرده است، نشر کند. همچنان فهرستهایی که در روز رأیدهی به شماری از مراکز فرستاده شد، با مشکلات زیادی همراه بود. از این میان رییس جمهور و رییس اجرایی حکومت وحدت ملی نیز برای ساعاتی در مراکز رأیدهی منتظر بودند تا نامشان را کارمندان رأیگیری در فهرست رأیدهندهگان پیدا کنند.
در همین حال، نهادهای ناظر بر روند انتخابات نشر این فهرست را در ارایه احصاییه دقیق رأیدهندهگان به تفکیک هر محل و مرکز در سطح ولسوالیها و ولایتها سودمند عنوان کرده از این تصمیم کمیسیون مستقل انتخابات مشروط بر اجرایی شدن آن استقبال میکنند. یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان (فیفا) گفت: «امیدواریم این کمیسیون در همکاری با اداره مرکزی احصاییه بتوانند شناسنامههای تزویری را شناسایی و تفکیک کنند.» آقای رشید همچنان خواهان روشنشدن زمان این اقدام شد. او افزود: «کمیسیون مستقل انتخابات باید هرچه زودتر روند اطلاعدهی از این روند را برای مردم آغاز کند و در ضمن زمان این اقدامشان را روشن بسازند.»
نامزدان ریاست جمهوری اما هنوز هم بر استفاده از فنآوری بایومتریک در روند نامنویسی تقویتی رأیدهندهگان هستند. غلامفاروق نجرابی، از نامزدان ریاست جمهوری میگوید، اگر آقای غنی هم به عنوان نامزد و هم به عنوان رییس جمهور بر حال باشد، نامنویسی تقویتی رأیدهندهگان چه با استفاده از بایومتریک باشد و یا با استفاده از فهرست رأیدهندهگان، از تقلب جلوگیری نخواهد شد. او یک بار دیگر از رییس جمهور غنی میخواهد با پذیرفتن ریاست حکومت موقت از نامزدیاش در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو منصرف شود و یا نامزد باقی بماند و اداره حکومت را ترک بگوید تا شفافیت انتخابات زیر سوال برده نشود.
همچنان نوررحمان لیوال میگوید، آغاز نامنویسی تقویتی رأیدهندهگان بدون استفاده از بایومتریک برای ما پذیرفتنی نیست. کمیسیون انتخابات طبق مکلفیت که بر مبنای قانون دارد، باید در تمامی مراحل انتخابات از روند نامنویسی تا روز رأیدهی و اعلام نتایج از فنآوری روز استفاده کند تا شفافیت انتخابات تامین شود. به گفته او، هر تصمیمی را که کمیسیون در پشت دروازههای بسته اتخاذ کند، برای نامزدان ریاست جمهوری و مردم پذیرفتنی نخواهد بود.
با این حال، مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات اما میگویند که نسبت ناگزیری و کمبود وقت بر اساس مشورت نهادهای ملی و بینالمللی که تجربه سالها استفاده از فنآوری انگشتنگاری در انتخاباتها را دارند، تصمیم گرفتهاند در روند نامنویسی تقویتی گزینه «فهرست رأیدهندهگان» را انتخاب کنند.
رحیمه ظریفی، کمیشنر این کمیسیون میگوید، برای اینکه همه رأیدهندهگان را با استفاده از فنآوری انگشتنگاری ثبت سیستم کنیم، حدود ۱۲ تا ۱۸ ماه وقت نیاز داریم و در این صورت انتخابات ریاست جمهوری در وقت تعیین شده از سوی این کمیسیون برگزار نخواهد شد. به گفته خانم ظریفی، کمیسیون مستقل انتخابات تصمیم گرفته است در روز رأیدهی سایر رأیدهندهگان را با استفاده از فنآوری انگشتنگاری ثبت خواهند کرد. این در حالی است که قرار است انتخابات ریاست جمهوری با شش ماه تاخیر در ششم میزان سال روان برگزار شود.