ناامنی در کابل؛ کوچکشی از خانهای به خانهی دیگر

حسیب بهش
باشندهگان کابل از افزایش سرقتها و قتلهای هدفمند شکایت دارند و میگویند که شماری از آنان حتا مجبور به ترک جایدادهایشان شدهاند.
شهروندان در کابل از گسترش سرقتها و حملههای هدفمند در این شهر شاکیاند و پولیس را به همکاری با سارقان متهم میکنند. به گفتهی این شهروندان، «مردم شهر امنیت ندارند و حتا از سایهیشان میترسند.»
این شهروندان میگویند که به دلیل بلند رفتن میزان این سرقتها و قتلهای هدفمند، شماری از افراد مجبور شدهاند که خانههایشان را ترک کنند و در جای دیگری مسکنگزین شوند. به نقل از آنان، مشکلات سرقت و قتلهای هدفمند که در گذشته تنها به «شب محدود بود»، اکنون در طول روز «راحتتر» انجام میشود.
یکی از باشندهگان ناحیهی دوازدهم شهر کابل میگوید که به دلیل مشکلات امنیتی و سرقت خانهاش، مجبور شده است در ناحیهی سوم مسکنگزین شود. وی که از گرفتن نامش خودداری کرد، میگوید که چندی پیش، زمانی که همراه خانوادهاش برای صرف غذای شب به بیرون رفته بود، دزدان خانهاش را به سرقت بردهاند.
عبدالغفور، دیگر باشندهی شهر کابل است که در ناحیه پانزدهم زندهگی میکند. وی میگوید که چهار دزد به بهانهی اینکه کارمندان امنیت ملیاند، ساعت ۱۱ پیشازظهر به خانهیشان آمده و تمام اموال قیمتی، از جمله زیورات، کمپیوتر و موبایل را با خود بردند.
وی میگوید که چند روز بعد، یکی از فروشگاهها نیز به سرقت رفت که پس از گذشت یک هفته، مالک آن مجبور شد آن را به ساحهی دیگری منتقل سازد. وی میگوید که بعضی از باندها در ساحه هستند که در نزدیک حوزههای امنیتی قرار دارند و مال مردم را «بدون ترس از پولیس» سرقت میکنند.
این در حالی است که طی روزهای اخیر، دزدیها و قتلهای هدفمند در شهر کابل افزایش یافته است. پیش از این نیز مردم کابل بارها دربارهی این موضوع ابراز نگرانی کردهاند.
«اقدامات لازم اتخاذ میشود»
پولیس کابل میگوید که طی نشستی با آمران حوزهها در کابل، نکات اساسی را برای آنها «گوشزد شده است.»
فردوس فرامرز، سخنگوی پولیس کابل میگوید که برای رفع این معضل، «اقدامات لازم» را روی دست گرفتهاند. به گفتهی وی، به آمران حوزههایی که میزان سرقتها بیشتر است، «به طور جدی» توصیه شد که تغییر مثبتی را در حوزههای مربوطه بیاورند.
آقای فرامرز دلیل اصلی بالا رفتن گراف جرایم در کابل را تعدد نفوس و غیرپلانیبودن شهر میخواند. وی میافزاید: «پولیس وظیفه خود را انجام میدهد، اما چنین جرایم دلایل بسیاری دارد، به خصوص در شهری که بیش از شش میلیون انسان زندهگی میکنند. مشکلات هست، اما اقدامات در این مورد روی دست است.»
به گفتهی آقای فرامرز، پولیس کابل به دلیل بالا رفتن میزان جرایم، راهکارهای تازهای را در نظر گرفته است. وی افزود: «در گذشته، بعضی از پوستههای ما ثابت بود و شکایت مردم از این آدرس وجود داشت. ما امروز گزمههای سیار داریم، اما بسیاری از نقاط کابل مطابق پلان شهرداری نیست و این یک مشکل جدی را به پولیس کابل ایجاد کرده است. ما راهکار دیگری را برای حل این مشکل سنجیدهایم. زمانی که گزمههای موتردار ما در بعضی از کوچهها و پسکوچههای کابل رفته نمیتواند، ما گزمهی خود را به شکل پیاده ایجاد کردهایم.»
پیش از این پولیس گفته بود که طی یک حمله اپراتیفی، یک باند دزدان را که یک زن نیز شامل آن است، از حوزه پنجم امنیتی بازداشت کردهاند. با این وجود، مردم همواره از افزایش ناامنیها شاکیاند و پولیس را مقصر آن میدانند.
آیا پولیس حامی دزدان است؟
شهروندان میگویند که پولیس در بعضی از موارد «به عنوان همکار دزد عمل میکند» و همین موضوع باعث شده است که دزدان «با خیال راحت» اموال مردم را سرقت کنند.
شماری از شهروندان میگویند که دزدان در «همآهنگی با پولیس و امنیت» دست به سرقت اموال مردم میزنند و حتا بیشتر مواقع «از لباس یا اسمهای نظامی استفاده میکنند.» آنان میگویند که این موضوع در نگرش مردم نسبت به پولیس و جایگاه آن، تأثیر منفی گذاشته است.
عبدالغفور میگوید، دزدانی که برای سرقت به خانهی آنان آمده بودند، میگفتند که کارمندان امنیت ملیاند و میخواهند خانه را تلاشی کنند. وی افزود: «یک موتر آمد که چهار نفر در آن بود و به بهانهی اینکه تلاشی میکنند، داخل خانه شدند و همراه سلاح فامیل ما را تهدید کردند. آنان میگفتند که کارمندان امنیت ملی هستند. تمام زیورات، لوازم الکترونیک قیمتی [موبایل و کمپیوتر] را گرفتند و بیرون شدند.»
در همین حال، آقای فرامرز دست داشتن پولیس با دزدان را تأیید نمیکند، اما میگوید که در صورت «مستند شدن این موضوع» برخورد جدی صورت خواهد گرفت. وی افزود: «اگر احیاناً این موضوع مستندسازی شود و ما این را پیدا بتوانیم که چنین افرادی وجود دارند، با آنان بسیار زود برخورد صورت خواهد گرفت. این افراد برکنار خواهند شد و به محکمه معرفی میشوند، اما پولیسی که حافظ جان و مال مردم است، نمیتواند دزد مال مردم نیز باشد.»
پیش از این نیز شهروندان از همکاری پولیس با سارقان شکایت کرده بودند. پولیس کابل بارها این موضوع را رد کرده است، اما این فرضیه همچنان پابرجا مانده است.
«مردم کمک کنند»
پولیس میگوید که برای کاهش میزان سرقتها و قتلهای هدفمند، به کمک مردم نیاز است. آقای فرامرز میگوید که برای حل این مشکل به «کمک همهجاگیر مردم» نیاز است. به گفتهی وی، مردم میتوانند برای رسیدهگی به شکایاتشان، با مراجع معتبر پولیس کابل ارتباط برقرار کنند. وی افزود: «خواست ما این است که اگر مردم در این مورد پرسش یا شکایت داشته باشند، به شمارههای پولیس کابل و صفحههای اجتماعی مراجعه کنند تا ما بتوانیم این موضوع را پیگیری کنیم.»
وی با یادآوری از تلاشهای پولیس کابل، میگوید که شهروندان و شماری از رسانهها همواره به نکات منفی توجه میکنند. با این وجود، آقای فرامرز تأیید میکند که پولیس کابل مسوولیت بازداشت مجرمان را برعهده دارد و بقیه مسایل به لویسارنوالی و محاکم است.
پس از تشکیل حکومت وحدت ملی و افزایش بیکاری در کشور، به ویژه روی آوردن جوانان به مواد مخدر، میزان دزدی و قتلهای هدفمند افزایش یافت و این موضوع باعث بروز نگرانیهایی برای مردم شده است.