نامزدان معترض کابل: برنده بودیم، اما حذف مان کردند

خلیل اسیر
افغان رادیو، کابل: شماری از نامزدان انتخابات پارلمانی کابل که در نتیجه ابتدایی انتخابات این حوزه برنده و در نتیجه نهایی بازنده معرفی شدهاند، میگویند که حق آنها عمداً تلف شده است.
نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی حوزه کابل ناوقت شب سهشنبه با تغییر چهار چهره در نتیجه ابتدایی اعلام شد. در نتیجه نهایی، عبدالرزاق استالفی، محمدنعیم وردک، عرفانالله عرفان و پروین درانی، جایگزین اجمل گلاب، احمدضیا عظیمی شینوزاده، محمدفرهاد صدیقی و سلیمه نیکبین شدهاند.
سلیمه نیکبین که نسبت به نتیجه نهایی اعتراض دارد، کمیسیون مستقل انتخابات را مسوول حذف نام خود از نتیجه نهایی میداند. او میگوید که نامش تا دقایقی پیش از اعلام نتیجه نهایی انتخابات کابل در جمع برندهگان این حوزه انتخاباتی موجود بوده است. به گفته خانم نیکبین، مسوولان کمیسیون شکایات انتخابات، پس از صدور فیصله خود، برندهگی او را تأیید کرده بودند. خانم نیکبین به روزنامه افغان رادیو گفت که کمیسیون مستقل انتخابات نام او را به دلیلی که حمایت سیاسی نداشته است، از جمع برندهگان انتخابات در حوزه کابل خط زده است.
به همین شکل، اجمل گلاب که نامش از نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی حوزه کابل خط خورده است، ارگ ریاست جمهوری را در این کار مسوول میداند. آقای گلاب به روزنامه افغان رادیو گفت که نام او نیز تا «دقایق نهایی» در جمع برندهگان انتخابات در حوزه کابل موجود بود. به گفته اجمل گلاب، به محض رفتن «یک مشاور ریاست جمهوری به دفتر کمیسیون مستقل انتخابات، نتیجه انتخابات دستخوش تغییر شده است» و او را بازنده اعلام کردهاند. این نامزد انتخابات پارلمانی از حوزه کابل تأکید کرد که کمیسیون مستقل انتخابات نام او را به دستور ارگ ریاست جمهوری از نتیجه نهایی انتخابات این حوزه انداخته است. آقای گلاب افزود که در این زمینه اسناد کافی در اختیار دارد و این اسناد را به نهادهای عدلی و قضایی میسپارد.
انگشت اتهام کسانی که نامهای شان در نتیجه نهایی دیده نمیشود، به سوی کمیسیون مستقل انتخابات دراز است. آنهای مدعی اند که کمیسیون مستقل انتخابات نامهایشان را از نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی حوزه کابل خط زده است. اما کمیسیون مستقل انتخابات این اتهام را نادرست میخواند.
رحیمه ظریفی، کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات، میگوید که این کمیسیون، فیصلهای را «پس از تطبیقات» تأیید کرده است که توسط کمیسیون شکایات انتخابات صادر شده بود. خانم ظریفی افزود که در اعلام نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی حوزه کابل هیچکسی دخالت نداشته است و آنها به صورت مستقلانه کارشان را انجام دادهاند. او گفت که ادعای بازندههای انتخابات در برابر این کمیسیون نادرست است و اگر اسنادی در اختیار دارند، باید به مراجع مربوط تحویل دهند.
خانم نیکبین و آقای گلاب مدعی اند که کمیسیون شکایات انتخابات نام آنها را در نتیجه نهایی انتخابات حوزه کابل مورد تأیید قرار داده است. از جانب دیگر، کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که حذف نام این نامزدان از نتیجه نهایی، کار این کمیسیون نبوده است. با توجه به این ادعاها، کمیسیون شکایات انتخابات دو کار کرده است؛ یا این چهار نامزد را در فیصله خود برنده خوانده است یا برعکس به بازنده بودن آنها رأی داده است. خواستیم این موضوع را در گفتوگو با مسوولان این کمیسیون روشن کنیم، اما با تماسهای مکرر موفق به این کار نشدیم.
نتیجه ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل در ۲۴ جدی پارسال اعلام شده بود. کمیسیون مستقل انتخابات نتیجه نهایی انتخابات این حوزه را با چهار ماه تأخیر ناوقت شب گذشته اعلام کرد.
انتخابات پارلمانی در ۳۲ ولایت در روزهای ۲۸ و ۲۹ میزان پارسال و در قندهار یک هفته پس از آن برگزار شد. اما انتخابات پارلمانی غزنی قرار است با حدود یک سال تأخیر در ششم میزان امسال برگزار شود. این انتخابات با مشکلات تخنیکی، مدیریتی و امنیتی فراوانی همراه بود. با اعلام نتیجه نهایی انتخابات کابل، هفت ماه زمان برده است تا پرونده انتخابات پارلمانی در کشور، به جز غزنی، بسته شود.
رییس جمهور غنی کشالهدارشدن انتخابات پارلمانی کشور برای هفت ماه را در تاریخ مردمسالاری بیپیشینه و فاجعه توصیف کرده است. او که روز چهارشنبه در مراسم تحلیف نمایندهگان تازه حوزه کابل صحبت میکرد، کمیشنران سابق کمیسیونهای انتخاباتی را به کمکاری متهم کرد. آقای غنی از نمایندهگان تازه پارلمان خواست که قانون انتخابات را بازنگری کنند تا مشکلات شبیه به انتخابات پارلمانی سال گذشته در آینده تکرار نشود. او پیش از آن گفته بود که در صدد اصلاح نهادهای انتخاباتی است، به شکلی که بتوانند نتیجه انتخابات را طی دو روز پس از برگزاری آن اعلام کنند.