اینبار از بُرس نقاشان: کریدتم را دزدی نکنید

در بخشی از شهر، عقب دیوار ولایت کابل، شهروندان وقتی از کنار جاده میگذرند، زیر لب میخوانند: «کریدتم را دزدی نکنید.» در عکس چهار تن ایستادهاند و پوستری را به چهار زبان بلند کردهاند: «کریدتم را دزدی نکنید.» کودک، جوان و پیر، زن و مرد، وقتی از کنار جادهای که پهلوی ولایت کابل قرار دارد میگذرند، به یاد کریدتهایی که از حساب تلفنشان گم شده است، میافتند.
پس از اینکه مشکلات شهروندان که از سوی شبکههای مخابراتی ایجاد میشود، حل نشد، مرحلهی تازهای از کمپاین #اترا_کجاست با این شیوه آغاز شده است. در این دور کمپین، طراحان به همکاری گروه هنرسالار، نقاشیای را روی دیوارهای شهر میکـَشند و صدای اعتراضشان را بر دیوارها و چشمها رنگ میکنند. میرویس آریا، از طراحان کمپین اترا کجاست، میگوید که این مرحله، روز دوشنبه، بیستوسوم حوت، از کابل آغاز شد و قرار است در سایر ولایتها نیز روی دیوارهای شهرها، نقاشیهای اعتراضی کمپین اترا کجاست، نقش ببندد.
نقاشی کمپین اترا کجاست، پیام «کریدتم را دزدی نکنید» را به زبانهای، فارسی، پشتو، اوزبیکی و انگلیسی حمل میکند. این نقاشیها در بخشهای دیگری از شهر کابل نیز کشیده خواهد شد.
با این حال، میرویس آریا میگوید که از آغاز کمپین اترا کجاست تاکنون، فقط چند تغییر کوچک در راستای کارکرد شبکههای مخابراتی رونما شده است. آقای آریا میافزاید که خواستهایی که شهروندان و طراحان کارزار اترا کجاست مطرح میکنند، زمان زیادی برای عملی شدن نیاز ندارد، اما مسوولان ادارهی اترا و شبکههای مخابراتی، وقتکشی میکنند و مردم را فریب میدهند.
در کنار این، آقای آریا میگوید که آنان روز دوشنبه، بیستوسوم ثور، با اعضای کمیسیون مواصلات و مخابرات مجلس سنا نشستی داشتهاند. به گفتهی او اعضای مجلس سنا، به مسوولان ادارهی اترا هشدار دادهاند که بیش از نباید صدای مردم ناشنیده گرفته شود.
در همین حال نعیم عطارد، یکی دیگر از طراحان کمپین اترا کجاست، میگوید که قرار است به زودی، نشست دیگری با مسوولان ادارهی اترا، در مورد عملی نشدن فیصلههای این داره، برگزار کنند. به گفتهی آقای عطارد، از فیصلهنامهی ادارهی اترا که پیش از این صادر کرده بود، تنها دو مادهی آن به گونهی نسبی عملی شده است.
«حالا خدمات مشتریان پاسخ هم نمیدهند»
همزمان با آغاز کارزار اترا کجاست، انتقاد از کارکرد ضعیف و اضافهستانی و ناشفاف بودن خدمات شرکتهای مخابراتی، شدت گرفت. ذبیحالله محمدی، یک تن از کاربران شبکههای مخابراتی میگوید که پیش از این، شمارههای خدمات مشتریان، به حرفهای مردم گوش میکرد، اما رسیدهگی صورت نمیگرفت، اکنون اکثر مواقع به تماسها پاسخ نمیدهند. شکایت آقای محمدی، میافزاید که وی بیشتر از خدمات انترنتی شبکههای مخابراتی استفاده میکند و از این حیث، این شرکتها اضافهستانیهای زیادی میکنند.
در همین حال، مشتاق، یکی از باشندهگان کابل، میگوید که خوشحال است از اینکه طراحان کمپین اترا کجاست، با استفاده از ابزارهای گوناگون، صدای اعتراض شهروندان را مبنی بر بیتوجهی ادارهی اترا در راستای نظارت از کارکرد خدمات مخابراتی، بلند میکنند. مشتاق میافزاید که نقاشی اترا کجاست، روی دیوارهای شهر، بسیاری از شهروندانی را که از این کمپین آگاهی ندارند و همواره آسیب میبینند، در جریان میگذارد.
«ما همچنان پیگیری میکنیم»
ادارهی اترا در پاسخ به کمپین اترا کجاست، همواره در گفتوگو با رسانهها گفته است که شکایتها را پیگیری میکند، با این حال، طراحان کمپین میگویند که این اداره، «وقتکشی» میکند و به شکایات شهروندان، وقعی نمیگذارد.
صمیم نظری، مسوول مطبوعاتی ادارهی اترا، میگوید که این اداره به شرکتهای مخابرات مهلت داده است تا در کارکردشان اصلاحات به میان بیاورند. آقای نظری میافزاید که شکایتهایی که از سوی شهروندان رسیده، با مسوولان شرکتهای مخابراتی در جریان گذاشته شده و رسیدهگی میشود.
مسوول مطبوعاتی ادارهی اترا میگوید که پیش از این، قرار بود نشستی با مسوولان شبکههای مخابراتی و ادارهی اترا برگزار شود، اما به دلیل حمله به وزارت مخابرات و تکنولوژی معلوماتی، این نشست به هم خورد. آقای نظری اضافه میکند که قرار است نشست مسوولان ادارهی اترا با رییسان شبکههای مخابراتی، به زودی برگزار و شکایات شهروندان مطرح شود.
در همین حال، سایر زلاند، سخنگوی وزارت مخابرات و تکنولوژی معلوماتی، میگوید که این وزارت عملی شدن فیصلههای اترا را همچنان پیگیری میکند. آقای زلاند میافزاید که گفتوگوهای این وزارت، به خاطر اعمال تغییرات و اصلاحات در کارکرد شکبههای مخابراتی، با مسوولان این شبکهها نیز ادامه دارد.
بیشتر شدن اضافهستانی روشن و عدم شفافیت امتیان
با وجود افزایش اعتراضها و انتقادها از کارکرد شبکههای مخابراتی، کاربران شبکههای روشن و امتیان، از تغییر منفی خدمات این شبکهها در هفتههای اخیر سخن میگویند.
ولید احمد، باشندهی کارتهی سخی، که در تماسهایش از روشن و انترنتش را از امتیان استفاده میکند، میگوید: «در ماههای اخیر، مصرفی را در بدل تماس روشن کات میکند، در هر ۳۰ ثانیه است، یعنی حتا اگر ۳۱ ثانیه هم صحبت کنی، مجبوری پول یک دقیقه را بپردازی، در حالی که پیش از این، هر شش ثانیه محاسبه میشد و باید پس از اعتراضها، هر ثانیه جدا حساب میشد.»
او همچنان میگوید: «امتیان در بستههای جدید انترنتش، هیچ به مشتریاش نشان نمیدهد که چی مقدار را مصرف کرده و چی مقدار انترنتش مانده، هر زمان که دلش خواست، نتت قطع میشود، پول سیمکارتت هم مفقود شده و وقتی تماس بگیری، فقط میگن، بیادر! انترنتت خلاص شده.»
بیش از سه ماه پیش شماری از کاربران شبکههای مخابراتی با راهاندازی کارزار اعتراضی در شبکههای اجتماعی از کارکرد و اضافهستانی شرکتهای مخابراتی و نظارت ضعیف این اداره، با عنوان «#اترا_کجاست؟» شکایت کردند. معترضان، شرکتهای مخابراتی را متهم به دزدی از کریدیتکارتهای کاربران میکنند و از ادارهی اترا به دلیل اجرا نکردن نظارت درست و بازپرسی از شرکتهای مخابراتی انتقاد دارند.
کارزار اترا کجاست، در مراحل مختلف، شکلهای متفاوت را به خود گرفته است. پیش از این، طراحان این کمپین، کارزار را تا اعتراض از بلندگوهای مسجد و نصب پوسترهای در سطح شهرهای کشور گسترش دادهاند. در حال حاضر، این کارزار در سطح بسیاری از ولایتها گسترش یافته است. همین اکنون شش شرکت مخابراتی و بیش از ۵۰ شرکت خدمات انترنتی فعالاند و شمار کاربران خدمات مخابراتی به ۲۱ میلیون و از خدمات انترنتی به ۱۰ میلیون میرسد.