کانکور؛ تاکنون بیش از ۱۲۸ هزار دانشآموز امتحان دادهاند

روند امتحان کانکور امسال به روز ششم حمل، از ولایت لوگر آغاز شد. مسوولان ادارهی ملی امتحانات میگویند که از آغاز روند امتحان کانکور تاکنون، حدود ۱۲۸ هزار دانشآموز، این امتحان را سپری کردهاند.
عبدالقدیر خموش رییس ادارهی ملی امتحانات، روز جمعه، بیستم ثور به افغان رادیو گفت که از این شمار دانشآموزان، حدود ۴۲ هزار آن دختر و ۸۵ هزار آن پسر هستند. بر اساس پیشبینی و احصاییهی این داره، قرار است حدود ۲۰۰ هزار دانشآموز در امتحان کانکور امسال از سراسر کشور اشتراک کنند. آقای خموش افزود که همچنان در ولایتهای ننگرهار، کابل و بدخشان فرایند نامنویسی برای اشتراک در امتحان کانکور جریان دارد.
آقای خموش اضافه کرد که امتحان کانکور در ۳۱ ولایت برگزار شده است. قرار است در هفتهی جاری، این امتحان در ولایت بدخشان برگزار شود. امتحان کانکور ولایتهای ننگرهار و کابل نیز تاکنون برگزار نشده است. آخرین امتحان، امتحان کانکور متفرقه در کابل خواهد بود. در این دور امتحان، دانشآموزانی که به دلایلی نتوانستهاند در زمان و مکان معین امتحانشان حاضر شوند، از آنها در کابل امتحان گرفته میشود.
بر اساس معلومات ادارهی ملی امتحانات، امسال نیز، پیش از برگزاری امتحان دانشآموزان بایومتریک میشوند. در سالهای پیش، یکی از شکایتهای دانشآموزان صفهای طویل بایومتریک و ضیاع وقت آنان به خاطر ثبت مشخصاتشان بود. آقای خموش میگوید که امسال مراکز و دستگاههای بایومتریک را در تمام ولایتها افزایش دادهاند و دانشآموزان، در وقت اندک میتوانند مشخصاتشان را در سیستم ثبت کنند.
طرح «برنامهی آمادهگی» تطبیق شده است
کابینهی حکومت وحدت ملی، در ماه قوس سال پیش طرحی را زیر نام «برنامهی آمادهگی کانکور» تصویب کرد. این طرح، از سوی وزارت تحصیلات عالی به کابینه پیشنهاد شده بود. پس از تصویب این طرح، شهروندان، آن را «سهمیهبندی» کانکور عنوان کردند و مخالفت شدیدی نشان دادند. این موضوع، تا دیرها در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد و شهروندان خواهان لغو آن شده بودند.
با این حال، رییس ادارهی ملی امتحانات میگوید که این طرح، امسال در امتحان کانکور ولایتهایی که سپری شده، تطبیق شده است. به گفتهی عبدالقدیر خموش، دانشآموزان در امتحان کانکور، حق دارند که در سه «رمز» امتحان بدهند. این رمزها، شامل رقابت میان دختران، رقابت بینولایتی و زون مشخص و رمز سوم رقابت در سطح عمومی است. رقابت بین ولایتی در زونهای مشخص، همان طرح جنجالبرانگیزی است که سال پیش کابینه تصویب کرد. آقای خموش، تأکید میکند که این طرح، به معنای سهمیهبندی کانکور نیست. به گفتهی او: «هیچ کرسیای در امتحان کانکور، بدون رقابت به کسی نمیرسد و نمرهدهی، براساس پاسخنامهی دانشآموز صورت میگیرد.»
در همین حال، فیصل امین، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی میگوید که این طرح در برگیرندهی تمام ولایتها است و دانشآموزان به اختیار خود، میتوانند در چارچوب آن به رقابت بپردازند. به گفتهی آقای امین، بر اساس این طرح در تمام ولایتها ۲۵ درصد رقابت محلی و ۷۵ درصد دیگر آن رقابت عمومی است.
چهار درصد افزایش پذیرش پیشبینی شده
فیصل امین، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی میگوید که بر اساس پلان استراتژیک این وزارت، امسال، حدود چهار درصد افزایش کمیت در راستای جذب دانشجو پیشبینی شده است. بر اساس اطلاعات این وزارت، سال پیش حدود ۶۲ هزار دانشآموز در دانشگاههای دولتی و ۵۵ هزار تن در دانشگاهها و مؤسسههای تحصیلات عالی خصوصی جذب شدند.
دیدگاه دانشآموزان
شماری از دانشآموزان که امتحان کانکور را سپری کردهاند، در مورد چگونهگی برگزاری این امتحان در ولایتهایشان رضایتمندی نشان میدهند.
فیضمحمد، باشندهی غزنی است. وی در ماه ثور امسال امتحان کانکور را سپری کرده است. این دانشآموز، از نحوهی برگزاری امتحان کانکور در غزنی راضی است. به گفتهی او در جریان امتحان، مشکلی وجود نداشته است. فیضمحمد، همچنان از نظارت استادان دانشگاه در جریان امتحان، رضایت نشان میدهد.
در کنار اینها، فیضمحمد در بخشی از سخنانش میگوید که در غزنی، بسیاری از دانشآموزان آمادهگی چندانی برای امتحان نگرفته بودند. وی دلیل این کار را ناامنیهای غزنی در سال گذشته عنوان میکند.
سوالات امتحان کانکور از کتابهای صنوف ۱۰، ۱۱ و ۱۲ مکتب، از سوی استادان دانشگاهها در ریاست امتحانات کانکور ساخته میشوند. امتحان ولایتها به صورت جداگانه و همزمان گرفته میشود. به گفتهی مسوولان ادارهی ملی امتحانات، جریان امتحان کانکور از سوی استادان دانشگاههای محلی و هیأت اعزامی از کابل، نظارت میشود.