گفتوگوها در دوحه، انفجارها در کابل؛ حمله طالبان در شهرنو ۵ کشته و ۲۴ زخمی برجا گذاشت

همزمان با جریان ششمین دور گفتوگوهای رسمی نمایندهگان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان در قطر، یک مؤسسه امریکایی در کابل از سوی گروه طالبان هدف حمله مسلحانه قرار گرفته است؛ حملهای که چهار کشته و بیستوچهار زخمی برجای گذاشت. مسوولان امنیتی میگویند مهاجمان مسلح پس از انفجاری در برابر دروازه این مؤسسه، داخل ساختمان این نهاد شده و با محافظان آن به درگیری پرداختند. شدت انفجار سبب شده است که افزون بر کارمندان این مؤسسه امریکایی، ساختمانهای نزدیک این مؤسسه را نیز آسیب برساند. مسوولان امنیتی که برای عملیات تصفیهای به محل اعزام شدهاند، پس از حدود شش ساعت توانستند مهاجمان مسلح را از پا درآورند و ساختمان مؤسسه کاونترپارت انترنیشنل را تصرف کنند.
وزارت داخله روز چهارشنبه، هژدهم ثور، با نشر خبرنامهای گفته است که این انفجار حوالی ساعت ۱۱:۴۰ پیش از چاشت روز چهارشنبه در مربوطات حوزه دهم امنیتی شهرنو صورت گرفته است. به گفته سخنگوی وزارت داخله، مهاجمان مسلح در نخست یک موتربمب را در برابر دروازه ورودی دو ساختمان این نهاد منفجر ساخته و سپس دو مهاجم مسلح وارد یکی از ساختمانهای چهارمنزله مؤسسه کاونترپارت انترنیشنل شدهاند. مسوولان امنیتی پس از راهاندازی یک عملیات تصفیهای که نزدیک به شش ساعت به درازا کشید، توانستند این دو مهاجم مسلح را از پا درآورند و بیش از ۲۰۰ کارمند این مؤسسه و شهروندان گیرمانده در منطقه را از نزد این مهاجمان نجات دهند.
وحیدالله مایار، سخنگوی وزارت صحت عامه از انتقال ۲۴ زخمی به شفاخانههای شهر کابل خبر داده است. در این رویداد ۵ نفر به شمول یک زن و یک سرباز پولیس جان باختهاند.
در همین حال، گروه طالبان مسوولیت این انفجار را به دوش گرفته است. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی این گروه در برگه فیسبوکش نوشته است که افراد این گروه بر یک شبکه امریکایی به نام «کاونترپارت انترنیشنل» در مربوطات شهرنو کابل حمله کردهاند. سخنگوی گروه طالبان همچنان افزوده است که این نهاد فعالیتهای تخریبی مختلف غربی را در کشور انجام میداد و از همین رو مورد هدف آنان قرار گرفته است.
«کاونترپارت انترنیشنل» یک مؤسسه بینالمللی است که از سال ۱۳۸۴ خورشیدی به این سو در راستای تقویت نهادهای جامعه مدنی و نظارت از روند انتخابات در کشور فعالیت دارد. این نهاد از سوی کمکهای توسعهای ایالات متحده امریکا تمویل میشود و در همکاری با نهادهای داخلی در ۳۴ ولایت کشور پروژههایی را به منظور توانمندی زنان و تقویت نهادهای مدنی اجرا میکند.
از سویی هم، انجام این حمله طالبان با واکنشهایی نیز مواجه شده است. جان بس، سفیر امریکا در کابل با نکوهش این حمله گفته است هدف قرار دادن نهادی که مسوولیت کمک و حمایت از مردم عام و آموزش خبرنگاران را برعهده داشت، خشونت شمرده میشود. دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) نیز با نشر خبرنامهای این حمله را محکوم کرده و آن را حمله بر غیرنظامیان توصیف کرده است. در خبرنامه یوناما آمده است: «حمله امروزی به دلیل اینکه در ماه رمضان اتفاق افتاده و افراد ملکی را که به افغانها کمک میکردند، هدف قرار داده است، بسیار تأسفآور میباشد.»
ارگ ریاست جمهوری نیز ضمن محکوم کردن این حمله گفته است که طالبان با حمله بر یک دفتر ملکی در ماه رمضان، دست به یک جنایت نابخشودنی دیگر زدهاند. در این خبرنامه به نقل از رییس جمهور غنی آمده است: «طالبان باید به خواست صلحجویانۀ مردم افغانستان پاسخ مثبت دهند، در غیر آن از سوی نیروهای قهرمان و شجاع امنیتی و دفاعی ما شدیداً سرکوب میشوند.»
حمله بر این نهاد امریکایی در حالی صورت گرفته است که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان، به منظور پایان جنگ هژدهساله کشور سرگرم مذاکره با نمایندهگان گروه طالبان است. سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر، تأیید کرده است که ششمین دور گفتوگوها میان دو طرف پس از ۲۴ ساعت وقفه روز سهشنبه، هفدهم ثور، از سر گرفته شده است.
آگاهان مسایل سیاسی به این باوراند که انجام حملات از سوی گروه طالبان همزمان با جریان مذاکرات صلح با نمایندهگان امریکایی در قطر، میتواند موقف این گروه را قوت بخشد. ودیر صافی، آگاه مسایل سیاسی میگوید، براساس تاکتیکهای جنگی طالبان به منظور امتیازگیری در میز مذاکره دست به این اقدام زدهاند تا به جانب امریکایی نشان دهند که در صورتی که خواستهای آنان پذیرفته نشود، توانایی ادامه جنگ را دارند.
با این حال، نمایندهگان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان در ششمین دور گفتوگوهای رسمیشان در قطر روی خروج نیروهای امریکایی از کشور، تضمین طالبان مبنی بر اینکه در برابر تروریسم در افغانستان مبارزه خواهند کرد، آغاز گفتوگوهای بینالافغانی و اعلام آتشبس همهجانبه بحث میکنند. گروه طالبان از این پیش تأیید کردهاند که در پیوند به خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و تضمین مبارزه با تروریسم با جانب امریکایی به توافق ابتدایی دست یافتهاند و پس از نهایی شدن این دو مورد، روی آتشبس و آغاز گفتوگوهای بینالافغانی بحث خواهند کرد. اما زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، گفته است تا زمانی که روی تمامی این چهار مورد توافق صورت نگیرد، هیچ چیزی نهایی نخواهد بود.
از سوی دیگر، همزمان با آغاز ماه رمضان رییس جمهور غنی از گروه طالبان خواسته است که در جریان این ماه آتشبس کنند. همچنان شورای عالی صلح، نماینده ملکی ناتو در افغانستان و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان در پیامی به مناسبت ماه رمضان ابراز امیداوری کردهاند که میزان خشونت در این ماه کاهش یابد. گروه طالبان اما ظاهراً این خواست حکومت افغانستان و سازمانهای بینالمللی را نپذیرفته است. هرچند این گروه خبرنامهای رسمی در این مورد منتشر نکرده است، اما سخنگوی این گروه در برگه توییترش نوشته است که جهاد در ماه رمضان فضیلت بیشتر دارد؛ از همین رو، حملات این گروه در این ماه ادامه خواهد یافت.
حملات تهاجمی گروه طالبان در چند روز پسین در حالی افزایش یافته است که رییس جمهور غنی در مراسم پایانی لویهجرگه مشورتی صلح از رهایی ۱۷۵ زندانی این گروه در آینده نه چندان دور خبر داده است. با این حال شاهحسین مرتضوی، معاون سخنگوی رییس جمهور میگوید، وعده رهایی زندانیان گروه طالبان از سوی رییس جمهور مقید به هیچ شرطی نیست. به گفته او، این شمار زندانیان به هرحالش از زندان رها خواهند شد.