غنی کام اعضای لویهجرگه را با وعدههای تازه شیرین کرد

خلیل اسیر
فرستادههای ولایات به لویهجرگه مشورتی صلح، پس از پایان این جرگه، یکراست به قصر چهارچنار ارگ رفتند و توماری از خواستهای خود را به رییس جمهور غنی سپردند. محمداشرف غنی در دیداری که در فاصله دو شام (از شام جمعه تا شام شنبه) با اعضای این جرگه داشت، کام آنها را با وعدههای تازه شیرین کرد. در فاصله این دو شام، فرستادههای ۱۹ ولایت به لویهجرگه، در قصر چهارچنار ارگ با غنی دیدار کردهاند. علاوه بر این، رییس جمهور غنی با نمایندهگان زنان، معلولان، خانوادههای شهدا و مهاجران که عضویت لویهجرگه را داشتهاند، نیز ملاقات کرده است. نمایندهگان اجماع ملی زنان در لویهجرگه شاید از نخستین کسانی بودهاند که رییس جمهور را پس از پایان جرگه دیدهاند. در تمامی این دیدارها که یکی به تعقیب دیگری انجام شده است، از برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح ستایش شده است. در مقابل، رییس جمهور به اعضای لویهجرگه اطمینان داده است که قطعنامه این جرگه را حتا با «قیمت سر خود» تطبیق خواهد کرد.
در دیدارهای جداگانهای که رییس جمهور غنی با اعضای لویهجرگه مشورتی داشته است، آن گونه که دفتر مطبوعاتی ارگ اعلام کرده است، خواستها و نظریات فرستادههای هر یک از این ولایات را شنیده است. همچنان به پیشنهادات و نظریات نمایندهگان مهاجران، جامعه معلولان، اجماع ملی زنان و خانوادههای شهدا نیز گوش داده است. غنی ضمن ستایش از حضور آنها در لویهجرگه و شنیدن سخنان آنها، به کسانی که دیده است، وظیفه نیز سپرده است. رییس جمهور به آنها وظیفه داده است که سفیران لویهجرگه مشورتی صلح در محلات زندهگی، روستاها، ولسوالیها و ولایات خود باشند. او از اعضای جرگه خواسته است که پس از برگشت به خانههای خود «از فضا و وجود آزادی در لویهجرگه» با مردم صحبت کنند؛ به این دلیل که به گفته غنی، «کارهای تعقیبی صلح توسط خود مردم دنبال میشود.»
فرستادههای ولایات به لویهجرگه، در دیدار با محمداشرف غنی عمدتاً از مشکلات و گرفتاریهای خود یاد کردهاند. طیف وسیع این مشکلات را از امنیت و فساد گرفته تا نبود معلم و مکتب و شفاخانه شامل میشود. رییس جمهور غنی برای رسیدهگی به مشکلات و خواستهای این نمایندهگان، پاسخها و وعدههای متفاوت داده است. برای فرستادههای بعضی از ولایات، وعدههای کلی و دور از دسترس داده است و برای فرستادههای بعضی از ولایات وعدههای قابل دسترس؛ اما برای رسیدهگی به مطالبات شماری از ولایات دستور نیز صادر کرده است.
رییس جمهور در دیدار با نمایندهگان ولایتهای فراه، نیمروز، بادغیس و غور، گفته است که «استخدامهای سلیقهای و دخالتهای سیاسی در نیروهای امنیتی و دفاعی، دلیل عمده ناامنیها است.» غنی گفته است که تعهد او این است که به همه این موارد نقطه پایان بگذارد. او همچنان وعده کرده است که تمامی پیشنهادات نمایندهگان این چهار ولایت را در یک جدول، اولویتبندی کرده و به هریک از این پیشنهادات رسیدهگی میکند.
وعده غنی به نمایندهگان پکتیا، پکتیکا، لوگر و خوست این بوده است که آبها را مدیریت و بندهای کوچک آب را اعمار میکند. او همچنان گفته است که ولایات درجه سوم به درجه دوم ارتقا کرده است و در «ربع دوم امسال» بودجه ولایات درجه دوم پراخت میشود. غنی از جانب دیگر وعده کرده است که پیشنهادات نمایندهگان تمام ولایات را به «برنامه» تبدیل کرده و به موقع به آن رسیدهگی میکند.
رییس جمهور در دیدار با نمایندهگان قندهار، هلمند، زابل و ارزگان گفته است که پروژه برق آفتابی ۱۵ میگاوات قندهار را «در ماه رمضان» افتتاح میکند. او افزوده است که اعمار مکاتب «لوی قندهار» تا «شش ماه آینده» در اولویت حکومت است. غنی از جانب دیگر به وزارت معارف دستور داده است تا بستهای تازه برای معلمان هلمند اختصاص دهد. او به همین شکل دستور داده است تا ولایت زابل به درجه دوم ارتقا یابد، ولسوالی «سیوری» این ولایت ایجاد گردد و گمرک در زابل فعال شود. غنی همچنان به انتقال بادام زابل به بازارهای بینالمللی و بازسازی هفت قبر در قندهار متعهد شده است.
در دیدار با نمایندهگان هرات، غنی بر رفع مشکلات صنعتکاران این ولایت تأکید کرده است. او همچنان گفته است در «پنج ماه آینده» بالای مدیریت آبها توجه اساسی میشود و تمرکز بیشتر بر حوزه آبی جنوبغرب کشور خواهد بود. غنی افزوده است که «خواستهای صنعتکاران هرات در صدر برنامههای حکومت برای رسیدهگی قرار دارد.»
سخنان غنی با نمایندهگان غزنی، بامیان، دایکندی و میدانوردک بسیار کلی و عمومی است. به طور مثال، در ارتباط با امنیت و فساد به صورت کلی تماس گرفته است و گفته است که فسادپیشهها را به زندان میفرستد و برای تأمین امنیت «اقدامات مشخص» انجام میدهد. او از جانب دیگر گفته است که تا «پنج ماه آینده» زراعت در افغانستان «تغییر بنیادی» خواهد کرد.
محمداشرف غنی به مردم بدخشان و تخار وعده کرده است که از بند «شیوه» بدخشان به منظور تولید برق استفاده خواهد شد. او همچنان گفته است که حکومت دریای آمو را با استفاده از «گبیون» تحکیمکاری خواهد کرد. غنی به وزارت معارف دستور داده است تا برای زنان بدخشان یک انستیتوت بسازد. برای تأمین امنیت معادن در این دو ولایت، غنی وعده کرده است که اقدام خواهد شد.
رییس جمهور در دیدار با نمایندهگان اعزامی مهاجران افغان در اروپا، پاکستان و ایران به لویهجرگه گفته است که حکومت با اتحادیه اروپا روی یک «پلان منسجم» کار میکند تا مهاجران از کشورهای اروپایی به صورت تدریجی به کشور برگردند. او از نمایندهگان مهاجران خواسته است تا به فرزندان خود توصیه کنند که در رشتههای «زراعت و اقتصاد دیجیتالی» درس بخوانند. غنی به «اداره احصاییه مرکزی» دستور داده است تا مشکل مهاجران افغان در ایران و پاکستان را در بخش اخذ پاسپورت حل کند. او به وزارت تحصیلات عالی نیز دستور داده است تا آن دسته از فرزندان مهاجران افغان در این دو کشور را که شایستهگی دارند، مورد توجه قرار دهد.
نمایندهگان خانوادههای شهدا و معلولان نیز با اشرف غنی دیدار داشتهاند. غنی از آنها خواسته است تا فهرست خانوادههای شهدا و معلولان را تهیه کنند تا مطابق آن، به آنها کمک و کوپون توزیع شود. وی به اداره امور دستور داده است تا یک «سکرتریت» ویژه را برای رسیدهگی به مشکلات خانوادههای شهدا و معلولان ایجاد کند.
رییس جمهور در دیدارش با نمایندهگان اجماع ملی زنان، گفته است که دولت مدافع حقوق زنان است. غنی با بیان اینکه بزرگترین دستآورد، قانون اساسی است، افزوده است که جانشین او توسط مردم تعیین میشود. او گفته است که نظام تداوم مییابد و در تداوم آن نقش زنان بسیار مهم است.
قابل یادآوری است که لویهجرگه مشورتی صلح روز دوشنبه نهم ثور شروع شد و تا روز جمعه سیزدهم ثور ادامه یافت. در این جرگه بیش از سههزار نفر از سراسر کشور شرکت کرده بودند. لویهجرگه مشورتی صلح در پایان کار خود یک قطعنامه ۲۳ مادهای صادر کرد و رییس جمهور غنی گفت که این قطعنامه را برنامه عمل حکومت در زمینه صلح قرار خواهد داد.
شمار زیادی از دستههای انتخاباتی، احزاب و چهرههای سیاسی در این جرگه حضور نداشتند. با این حال، قطعنامه جرگه از سوی شماری از آنها استقبال شده است و شماری از آنها نیز آن را تکراری و خالی از محتوای تازه خواندهاند. کسانی که این جرگه را تحریم کرده بودند، برگزاری آن را کمپین انتخاباتی پیش از وقت از جانب رییس جمهور غنی توصیف کردهاند.