پایان لویهجرگه؛ غنی وعده اجرایی شدن قطعنامه جرگه را داد

افغان رادیو، کابل: محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور، در مراسم پایانی لویهجرگه مشورتی صلح گفت که این جرگه چک سفید دولت به ملت بود تا در باره صلح تصمیم بگیرند. آقای غنی قطعنامه جرگه را نقشه راه و برنامه صلح دولت عنوان کرد و گفت که تمامی مواد و مفاد این قطعنامه اجرایی خواهد شد.
لویهجرگه مشورتی صلح روز دوشنبه آغاز شد. این جرگه با صدور یک قطعنامه ۲۳ مادهای و پیشنهاد آن دولت و طرفهای دخیل روند صلح افغانستان امروز جمعه، سیزدهم ثور، به کارش پایان داد. بیشتر احزاب سیاسی، دستههای انتخاباتی، چهرههای سیاسی و ریاست اجرایی حکومت وحدت ملی ضمن مخالفت با برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح، شرکت در آن را تحریم کرده بودند.
اما رییس جمهور غنی به رغم این مخالفتها، لویهجرگه مشورتی صلح را چک سفید دولت به ملت توصیف کرد و از گروه طالبان نیز خواست تا چک سفید خود را به مردم پیشکش کند. او در عین گفت که تمامی مواد و مفاد قطعنامه این جرگه را در دستور اجرا قرار میدهد.
اعضای لویهجرگه مشورتی صلح در قطعنامهشان خواهان برقراری آتشبس، حفظ نظام جمهوری، قانون اساسی، نهادهای امنیتی و دستآوردهای چند سال اخیر کشور شدند. رییس جمهور در خصوص آتشبش گفت که حکومت طرفدار آتشبس است اما آتشبس یکجانبه را اعلام نخواهد کرد. او گفت که حاضر است با گروه طالبان روی برقراری آتشبس در ماه رمضان امسال کار کند اما اعلام آن به دوجانبه بودن آتشبس مشروط است.
آقای غنی خاطر نشان کرد: «من حاضرم که تقاضای برحق و مشروع شما را که آتشبس است، عملی سازم، من در صفوف نیروهای امنیتی و دفاعی خویش جرئت و قوت را میبینم که در آتشبس نظم و دسپلین را عملی نمایند، اما آتش بس یک طرفه نیست، اگر طالبان به گونه حاضر به آتش بس باشند، ما می توانیم بالای جزئیات تخنیکی آن کار کنیم.»
اعضای لویهجرگه خواهان تبادله زندانیان و اسیران جنگی میان طرفهای درگیر جنگ شدند. این اعضا در یک ماده قطعه نامهی شان ایجاد دفتر برای گروه طالبان در داخل کشور و ترتیب جدول زمانبندی «مسوولانه» خروج نیروهای خارجی را به دولت و طرفهای دخیل قضایای افغانستان پیشنهاد کردند.
آقای غنی گفت که برای نشان دادن حسن نیت به گروه طالبان ۱۷۵ زندانی این گروه را از بند رها میکند. رییس جمهور غنی توضیح داد که گروه طالبان یک کمیسیون به نام امور زندانیان دارد و این کمیسیون شان را بفرستند تا روی تبادله و روشن شدن سرنوشت زندانیان بحث شود. اشرف غنی خاطرنشان کرد که به گروه طالبان در هر نقطه افغانستان که بخواهد، دفتر و امکانات فراهم خواهد کرد. او از گروه طالبان خواست که به خواست اعضای لویجرگه مشورتی صلح توجه کنند و برای آغاز مذاکرات بینالافغانی آماده شوند. اشرف غنی افزود که دولت افغانستان میخواهد، طالبان یک گروه مولد خشونت نه؛ بلکه یک گروه شریک بازسازی و توسعه افغانستان باشد.
همچنان رییس جمهور در خصوص تشکیل هیأت مذاکرهکننده صلح که از سوی اعضای جرگه پیشنهاد شده بود، گفت که او یک هیأت را برای پیشبرد گفتوگوهای صلح انتخاب میکند؛ نه یک لشکر را. اعضای لویهجرگه به صورت مشخص پیشنهاد کرده بودند که یک هیأت حداکثر پنجاه نفری برای پیشبرد مذاکرات با گروه طالبان تشکیل شود. پیش از این حکومت برای نشست قطر که قرار بود در ۲۰ ماه اپریل میلادی برگزار شود، یک هیأت ۲۵۰ نفری را انتخاب کرده بود. هرچند نشست قطر دو روز پیش از برگزاری آن لغو شد اما، تشکیل هیأت پر تعداد حکومت افغانستان با انتقادهای زیادی روبهرو شد.

اعضای لویهجرگه مشورتی صلح خواهان تأمین روابط نیک با همسایهها و جلب همکاری منطقهای و بینالمللی شده بودند. رییس جمهور غنی در این نشست از تمامهای کشورهای همسایه، منطقه و در مجموع جامعه بینالمللی به شمول امریکا سپاسگزاری کرد. او در بخشی از سخنانش به پاکستان پیام واضح فرستاد و گفت که تأمین صلح در افغانستان به نفع این کشور است باید از روند صلح افغانستان حمایت کند.
او گفت :«پیام من به تمام کشورهای منطقه و به خصوص همسایه پر جمعیت ما پاکستان این است که هدیه پس از صلح چنان بزرگ خواهد بود که رشد اقتصادی شما بالا خواهد رفت. ما صمیمیترین مناسبات را با همهای جهان داریم و می خواهیم این صمیمیت در رابطه ما با پاکستان نیز ایجاد شود.»
از جانب دیگر، عبدرب الرسول سیاف، رییس لویهجرگه مشورتی صلح قطعنامه جرگه را دیدهگاه واحد مردم توصیف کرد. او گفت که نیاز است برای پیشبرد گفتوگوهای صلح، مردم در صف واحد قرار بگیرند و در یک استقامت حرکت کنند.
لویهجرگه مشورتی صلح روز دوشنبه، نهم ثور به کارش آغاز کرد. این جرگه برای چهار روز برنامهریزی شده بود و به دلیل جنجالی شدن روند گزینش هیأت اداری آن با یک روز تأخیر امروز جمعه پایان یافت. در این جرگه ۳ هزار و ۲۰۰ نفر از ۳۴ ولایت کشور شرکت کرده بودند و هدف از برگزاری آن تعیین حدود، جهت و تعریف صلح عنوان شده بود.
برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح با حاشیهها و همچنان انتقادهایی همراه بود. بیشتر احزاب سیاسی، چهرههای سیاسی و دستههای انتخاباتی از جمله نهاد ریاست اجرایی حکومت وحدت ملی با برگزاری آن مخالفت و این جرگه را تحریم کرده بودند. مسوولان برگزاری لویهجرگه مشورتی امیدوار بودند که شماری از تحریمکنندهگان این جرگه در نشست پایانی آن حضور بیابند، اما به رغم این امیدواری مخالفان جرگه در آن حضور نیافتند. عبدرب الرسول سیاف با اشاره به موضع مخالفان گفت که آنها مخالف صلح نیستند اما تفاوت دیدگاه وجود دارد. سیاف بر لزوم توحید دیدگاه و تلاشهای صلح تأکید کرد.
لویهجرگه مشورتی صلح تحت تدابیر شدید امنیتی و با احضارات درجه یک نیروهای امنیتی برگزار شد. امری که قسمتهایی از شهر کابل را به حالت نیمه تعطیل درآورده بود و سبب انتقاد تند باشندهگان این شهر شده بود.