داوودزی: موضعگیری دستههای انتخاباتی دربارهی لویهجرگه کمپینی است

پس از آنکه هفت دستهی انتخاباتی، اشتراک در جرگه بزرگ مشورتی صلح را تحریم کردند، محمدعمر داوودزی رییس دبیرخانه شورای عالی صلح و مسوول برگزاری این جرگه میگوید که موضعگیریهای دستههای انتخاباتی دربارهی جرگه بزرگ مشورتی صلح «کمپینی» است.
آقای داوودزی که روز یکشنبه، اول ثور در یک نشست خبری صحبت میکرد، افزود: «لویهجرگه را باید کمپینی نسازیم، [دستههای انتخاباتی] هم از موقفهای کمپینی بگذرند و به موقفهای ملی بیایند و در آوردن صلح کمک کنند.»
او همچنان گفت که در حال حاضر با دستههای انتخاباتی که جرگه بزرگ مشورتی صلح را تحریم کردهاند، مذاکره میکنند تا قناعت آنان را برای اشتراک در این جرگه حاصل کنند. محمدعمر داوودزی ابراز امیدواری کرد که تا چند روز آینده قناعت این دستههای انتخاباتی را حاصل کنند.
در جریان چند روز گذشته، هفت دستهی انتخاباتی به شمول دستههای انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله و صلح و اعتدال به رهبری محمدحنیف اتمر این جرگه را تحریم کردند. شماری از این دستههای انتخاباتی، جرگه بزرگ مشورتی صلح را فرمایشی و کمپینی دانستهاند. با وجود تحریم شدن جرگه بزرگ مشورتی صلح از سوی شماری از دستههای انتخاباتی، محمدعمر داوودزی، مسوول برگزاری کمیسیون این جرگه اعلام کرد که در نهم ثور جرگه مشورتی صلح دایر میگردد. آقای داوودزی افزود: «هیچ دلیلی نمیبینیم که باعث تأخیر در برگزاری این جرگه شود.»
آمادهگی کامل گرفته شده است
تا تاریخ برگزاری جرگه مشورتی صلح حدود هشت روز مانده است. محمدعمر داوودزی میگوید که تمام آمادهگیها برای برگزاری جرگه بزرگ مشورتی صلح روی دست گرفته شده است. محمدعمر داوودزی تصریح کرد که اعضای این جرگه از ولسوالیها و ولایتها که تعدادشان به یک هزار و ۵۰۰ نفر میرسد، انتخاب شدهاند و آماده آمدن به کابلاند.
مسوولان کمیسیون برگزاری جرگه مشورتی صلح تلاش دارند که نمایندهگان مردم از تمام ولسوالیها در جرگه بزرگ مشورتی صلح راه پیدا کنند. به گفته آنان، عالمان دین و بزرگان قومی تلاش میکنند که از ولسوالیهای تحت تصرف گروه طالبان هم در این جرگه راه پیدا کنند.
محمدعمر داوودزی میگوید که اگر نمایندهگان ولسوالیهای ناامن در جرگه مشورتی صلح نتوانند اشتراک کنند، آنان افراد دیگر را که باشنده اصلی ولسوالیهای ناامناند و حالا در جای امن زندهگی میکنند، انتخاب و به جرگه مشورتی صلح میآورند. به گفته او، «این بزرگترین جرگه مشورتی صلح در تاریخ کشور است، همچنان این جرگه ملیترین و همهشمولترین جرگه است». مسوول برگزاری جرگه بزرگ مشورتی صلح گفت که از طالبان نیز خواستهاند که در این جرگه اشتراک کنند.
آقای داوودزی افزود: «تمام پروسههای جرگه بزرگ مشورتی صلح شفاف خواهد بود، طالبان میتوانند به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق رسانهها جرگه بزرگ مشورتی صلح را دنبال کنند.» او افزود که تصمیمهای سرنوشتساز در جرگه بزرگ مشورتی صلح گرفته میشود و این تصمیمها و فیصلهها برای نهادهای بینالمللی هم مهم است.
رییس دبیرخانه شورای عالی صلح از طالبان خواست که به مشورتهای جرگه بزرگ مشورتی صلح احترام قایل شوند، چون این مشورت مردم است و کسی بر مردم فیصله و مشورتی را نمیتواند تحمیل کند. با این حال گروه طالبان تا حال دربارهی اشتراک در جرگه بزرگ مشورتی صلح چیزی نگفتهاند.
در جرگه بزرگ مشورتی صلح قرار است که حدود سه هزار تن از سراسر کشور اشتراک کنند.
بر اساس گزارشها در کنار اشتراککنندهگان ولایتها و نمایندهگان پناهندهگان افغان در پاکستان و ایران، قرار است نمایندهگان ۲۵ صنف دیگر جامعه نیز در این نشست شرکت کنند.
محمدعمر داوودزی، رییس کمیسیون برگزاری لویهجرگه مشورتی این ۲۵ صنف را چنین شرح داده است: وکلای جدید مجلس نمایندهگان که اعتبارنامههایشان را به دست آوردهاند، اعضای مجلس سنا، شورای سرتاسری علما، شورای عالی صلح، وکلای شورای ولایتی، نهادهای مدنی و سازمانهای اجتماعی، نهادها، فعالان حقوق زن و نمایندهگان اجماع ملی زنان برای صلح، سکتور خصوصی، نهادهای علمی و اکادمیک، نویسندهگان و شعرا، هنرمندان، جرگهی ملی جوانان، جامعهی رسانهای، اتحادیههای حقوقدانان و انجمن وکلای مدافع، احزاب سیاسی ثبت شده در وزارت عدلیه، ورزشکاران، اشخاص دارای معلولیت جنگی، خانوادههای قربانیان نیروهای امنیتی و دفاعی، خانوادههای قربانیان جنگ ۱۸ سال گذشته، نمایندهگان حرکت مردمی صلح هلمند، نمایندهگان پناهندهگان افغان در پاکستان و ایران، متخصصان افغان مقیم خارج که دارای شهرت جهانیاند، کوچیها و هندوها.
به گفته مسوولان، نمایندهگان این اصناف، که شمارشان به ۲هزارو ۵۰۰ تن میرسد، قرار است چهار روز پی هم در خیمه لویهجرگه در کابل راجع به چگونهگی دستیابی به صلح و تعیین چارچوب گفتوگوهای صلح با گروه طالبان، رأیزنی کنند.
مسوولان کمیسیون برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح، میکانیزم گزینش اعضای این نشست را «نیمهانتخابی» تعیین کردهاند. به گفتهی آنان اعضای این جرگه مشورتی نمایندهگان اقشار و اصناف گوناگون جامعه هستند که از سوی بزرگان قومی، نخبهگان اقشار و نمایندهگان شوراهای محلی برگزیده خواهند شد.
این در حالی است که «لویهجرگه» بر بنیاد ماده ۱۱۰ قانون اساسی کشور، عالیترین مظهر اراده مردم افغانستان میباشد. در قانون اساسی آمده است که چنین گردهمآیی میتواند به منظور تصمیمگیری دربارهی مسایل مربوط به استقلال، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، مصالح علیای کشور، تعدیل قانون اساسی و محاکمه رییس جمهور کشور برگزار شود. در چنین جرگهها معمولاً اعضای شورای ملی (مجلس نمایندهگان و مجلس سنا)، روسای شوراهای ولایات و ولسوالی شرکت میکنند. همچنین وزیران، اعضای دادگاه عالی و لویسارنوال میتوانند بدون حق رأی در آن اشتراک کنند. طی ۱۸سال گذشته پنج بار این تجمع نمایندهگان برای لویهجرگه اضطراری، لویهجرگه قانون اساسی، لویهجرگه امنیت افعانستان و پاکستان، لویهجرگه مشورتی صلح و لویهجرگه مشورتی دربارهی پیمان امنیتی با ایالات متحده امریکا برگزار شده است، اما برگزاری لویهجرگهی مشورتی، با فرمایش و پیشبینی قانون اساسی، مطابق نیست.