پوشش شهرها با پوستر «کریدتم را دزدی نکنید»

با این حال، مسوولان ادارهی اترا، میگویند که شهروندان شاکی، تاکنون قضاوت ناعادلانه دربارهی کارکردهای ادارهی اترا داشتهاند و تمام انتقادهایشان را به آدرس این اداره کردهاند. صمیم نظری، مسوول مطبوعاتی این داره، دیروز شنبه، بیستوچهارم حمل، به افغان رادیو گفت که ادارهی اترا بر اساس کارشیوههای مختلف، از کارکرد شبکههای مخابراتی نظارت و شکایات شهروندان را بررسی میکند. آقای نظری همچنان میگوید که بسیاری از شکایتهایی که مطرح میشوند، سندی برای اثباتشان با خود ندارند.
بیش از دو ماه از آغاز کارزار اترا کجاست میگذرد. شهروندان، اینبار، همزمان با نوشتن در شبکههای اجتماعی، با پوسترهای «کریدتم را دزدی نکنید» به جادههای شهر ریختند. این فاز کارزار «اترا کجاست»، نمایش ویژهای به خود گرفته است. مردم، در ولایتهای مختلف در پیادهراهها و جادهها ایستاده و این نوع پوسترها را در دست گرفتهاند. شخصی که در پسزمینهی عکسش، اجناس دکانش نیز نمایان میشود، ورق کارزار را بلند کرده است.
مرحلهی دوم کمپین «اترا کجاست؟»، روز پنجشنبه بیستودوم حمل، در کابل و شماری از ولایتها آغاز شد. شماری از شهروندان بر روی عرادهجاتشان عکسهای اعتراضی کارزار اترا کجاست را نصب کردهاند. موتر، موترسایکل و بایسکل، همه این پیام را حمل میکنند: «کریدتم را دزدی نکنید.» میرویس آریا، یکی از طراحان «اترا کجاست»، میگوید که با سپری شدن دو ماه از آغاز کمپین «اترا کجاست»، آنان تصمیم گرفتند که این کمپین را در سطح شهرها، میان مردمی که به فضای مجازی دسترسی ندارند، گسترش دهند. آقای آریا میافزاید که در بسیاری از شهرها، مردم از خدمات مخابراتی استفاده میکنند و از حسابهایشان اضافهستانی میشود، اما زمینهی اعتراض برایشان فراهم نیست.
مرحلهی دوم کارزار اترا کجاست، برای شهروندانی که در ولایتها زندهگی میکنند، جهت اینکه در برابر کیفیت و کارکرد خدمات مخابراتی اعتراض کنند، آگاهیدهی میکند. آقای آریا میگوید که آنان در بسیاری از مناطق کابل نیز رفته و پوسترهای کمپین را در نقطههای مختلف شهر نصب کردهاند. به گفتهی آنان، شهروندان نیز از این کارزار استقبال کرده و در برابر «نابهسامانی» خدمات مخابراتی در افغانستان، به اعتراض پرداختهاند.
پوسترهای کارزار «اترا کجاست» را در محلهای کار، پشت دروازهها و عرادهجاتشان نصب کردهاند. کارزار اترا کجاست، پیوسته مسوولان خدمات مخابراتی را نیز، به برگزاری نشستهای خبری و جلسات با طراحان کمپین وادار کرده است. میرویس آریا میگوید در آخرین دیداری که با وزارت مخابرات داشتهاند، از سوی این وزارت گفته شده است که مسوولیت رسیدهگی به این شکایات، به ادارهی اترا برمیگردد. با این حال، آقای آریا معتقد است که ادارهی اترا، وقتکشی میکند و تا کنون اقدامی در راستای آوردن تغییر قابلدید برای بهتر شدن خدمات مخابراتی، انجام نداده است. اکنون طی کارزار اترا کجاست، اعتراض در برابر کیفیت خدمات و اضافهستانی شبکههای مخابراتی، در ولایتهای کابل، بلخ، غزنی، هرات، فراه، کندز، تخار، کاپیسا، بدخشان و خوست شکل گرفته است.
در همین حال، الیاس اثر، یکی دیگر از اشتراککنندهگان کارزار اترا کجاست میگوید که این کمپین در ولایتهای مختلف با استقبال خلاف توقع از سوی شهروندان روبهرو شده است. وی میافزاید که یکی از نتایج کارزار اترا کجاست، دست به کار شدن نهادهای مسوول در این زمینه و در آخرین مورد، پایین آمدن نرخ انترنت شبکهی سلام بوده است. به گفتهی آقای اثر، گسترش کارزار اترا کجاست، سبب به میان آمدن رسم پاسخگویی در سطح مسوولان حکومتی نیز شده است.
قضاوت ناعادلانه
با این حال، مسوولان ادارهی اترا، میگویند که شهروندان شاکی، تاکنون قضاوت ناعادلانه دربارهی کارکردهای ادارهی اترا داشتهاند و تمام انتقادهایشان را به آدرس این اداره کردهاند. صمیم نظری، مسوول مطبوعاتی این داره، دیروز شنبه، بیستوچهارم حمل، به افغان رادیو گفت که ادارهی اترا بر اساس کارشیوههای مختلف، از کارکرد شبکههای مخابراتی نظارت و شکایات شهروندان را بررسی میکند. آقای نظری همچنان میگوید که بسیاری از شکایتهایی که مطرح میشوند، سندی برای اثباتشان با خود ندارند. مسوولان ادارهی اترا میگویند، در صورتی که شهروندان، به گونهی مستند شکایاتشان را در ادارهی اترا ثبت کنند، این داره به آنها رسیدهگی و دربارهی آن فیصله خواهد کرد.
یک ماه فرصت برای عملی شدن تعهدات اترا
از سویی هم وزارت مخابرات و تکنولوژی معلوماتی، دیروز در یک نشست خبری گفت که موارد کارزار اترا کجاست را به گونهی جدی پیگیری میکند. مسوولان این وزارت گفتند که ادارهی اترا، پیش از این برای شهروندان وعدهی عملی کردن، ۲۰ تعهد را داده بود، ولی تاکنون فقط یکی از آنها را که رایگان ساختن تماس به شمارهی سمع شکایت این اداره است، عملی کرده است. شهزاد آریوبی، وزیر مخابرات و تکنولوژی معلومات در این نشست گفت که به ادارهی اترا، یک ماه جهت عملی ساختن تعهداتش، مهلت داده میشود.
حدود دو ماه پیش بود که شماری از کاربران شبکههای مخابراتی با راهاندازی کارزار اعتراضی در شبکههای اجتماعی از کارکرد و اضافهستانی شرکتهای مخابراتی و نظارت ضعیف این اداره، با عنوان «#اترا_کجاست؟» شکایت کردند. معترضان شرکتهای مخابراتی را متهم به دزدی از کریدیتکارتهای کاربران میکنند و از ادارهی اترا به دلیل اجرا نکردن نظارت درست و بازپرسی از شرکتهای مخابراتی انتقاد دارند. همین اکنون شش شرکت مخابراتی و بیش از ۵۰ شرکت خدمات انترنتی در کشور فعالاند و شمار کاربران خدمات مخابراتی به ۲۱ میلیون و از خدمات انترنتی به ۱۰ میلیون میرسد.